Державний секретар США Гілларі Клінтон та верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої і безпекової політики Кетрін Ештон написали статтю для New York Times, присвячену парламентським виборам в Україні.

"Зараз Україна стоїть на вирішальному роздоріжжі. Багато з її сусідів у Центральній та Східній Європі продемонстрували світові, чого можливо досягнути за умов демократизації та економічного процвітання. Україна має можливості зробити те ж саме", - зазначають автори статті.

"Зараз українські владі потрібно здійснити важливі кроки, щоб реалізувати цей потенціал. Це особливо стосується зміцнення демократичних інституцій для забезпечення поваги до основних свобод. Парламентські вибори в Україні наприкінці цього місяця стануть важливим показником для цих інституцій. Зараз в країні існують тривожні тенденції, що підтверджується останньою проміжною доповіддю місії спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ", - вказують Клінтон і Ештон.

"Ми стурбовані останніми повідомленнями про застосування адмінресурсу на користь кандидатів від правлячої партії та через труднощі, з якими зіткнулися деякі ЗМІ. Також ми стурбовані через те, що ЦВК продовжує проводити передвиборчі засідання за закритими дверима та відсутністю представників деяких політичних партій в окружних та дільничних комісіях", - йдеться в статті.

"Українська влада має вирішити питання використання вибіркового переслідування, включаючи справи екс-прем‘єра Юлії Тимошенко та інших колишніх високопосадовців", - уточнили свої вимоги автори.

Вони також нагадали, що США та Європейський Союз роблять свій внесок у вільні і чесні вибори, підтримуючи спостерігачів за виборами, допомагаючи проводити навчання для членів виборчих комісій, заохочуючи до роботи з виборцями та захищаючи права кандидатів і виборців.