Міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO на прес-конференції представила свою методику оцінки легітимності виборчого процесу в Україні.

"Після виборів від ЦВК України місія CIS-EMO отримує зведені дані по підсумковим протоколам на виборчих дільницях. Ці дані містять відомості про кількість зареєстрованих виборців, явку та результати голосування як по кандидатам-одномандатникам, так і по партіям-учасникам виборчої кампанії. За допомогою своєї методики місія CIS-EMO виявляє підозрілі порушення на виборчих дільницях та округах. Потім накладає на отриману карту власні зібрані відомості про порушення, а потім визначає їх вплив на зроблений виборцями вибір", - заявили представники місії.

Для вирішення цього завдання використовуються експертні оцінки, отримані за допомогою дельфі-методу, методу мозкового штурму і методу синектики. Математична частина вирішується на основі кластерного аналізу, статистичних функцій і критерію X-2 Піросна, які реалізовані в математичному пакеті SPSS-Statistiсs. Для збору, зберігання, аналізу інформації про порушення, зафіксовані місією, використовується програма Microsoft ACCESS.

Кожне порушення отримає свою оцінку впливу на виборчий процес. Найтяжчі з них для місії - заміна протоколу, створення віртуальної дільниці для голосування, пошкодження урн.

Рівень похибки при розрахунку даної моделі складає не більше 10%, повідомляє РБК-Україна.