Американський уряд стурбований тим, що проведення парламентських виборів в Україні стало кроком назад у розвитку демократії в країні. Про це йдеться говориться в розповсюдженій ЗМІ заяві офіційного представника держдепартаменту Марка Тонера, передає УНН. 

"Ми поділяємо стурбованість, озвучену в попередній доповіді від спостережних місій Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з демократичних інститутів і прав людини, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського Парламенту, та Парламентської асамблеї НАТО", - наголошується в заяві Держдепартаменту.

Під час проведення передвиборчої кампанії були зафіксовані "використання державних ресурсів на користь кандидатів правлячої партії, втручання в доступ кандидатів до ЗМІ, а також утиски опозиційних кандидатів. У той же час, день виборів в Україні пройшов мирно, і була велика кількість національних і міжнародних спостерігачів. Проте занепокоєння Держдепартаменту викликають звинувачення в шахрайстві і фальсифікації в процесі голосування і підбиття підсумків волевиявлення, йдеться у заяві.

Держдепартамент також стурбований тим, що політично мотивовані переконання лідерів опозиції, включаючи колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, перешкодила їм брати участь на цих виборах.

"Ми знову закликаємо уряд негайно покласти край виборчому переслідуванню політичних опонентів", - підкреслюється в заяві Держдепартаменту США.