За інформацією інтернет-видання «Обозреватель» до складу найбагатших від опозиції ввійшли наступні  кандидати.

Колишній Харківський губернатор Арсен Аваков зі станом $ 189 млн виявився найбагатшим висуванцем - його активи склали майже половину статку можливої п'ятірки товстосумів від опозиції. Журнал Фокус проаналізував виборчий список об'єднаної опозиції і показав, як виглядала б перша п'ятірка, якби до неї увійшли найбагатші кандидати.

 

1. Арсен Аваков

Керівник виборчої кампанії об'єднаної опозиції на Харківщині

Стан: $ 189 млн

Вік: 48 років

Сфера інтересів: харчопром, торгівля, медіа

Родинні зв'язки: одружений, має сина

Високе місце в списку голові Харківської облорганізації "Батьківщини" гарантували не гроші. Точніше, не тільки вони. Аваков, якого в січні нинішнього року прокуратура звинуватила в незаконному відчуженні землі і порушила кримінальну справу, - почесний політичний біженець. Його головна місія в Італії, де він ховається від українського правосуддя, - публічна критика біло-блакитної влади на Заході. Тим більше що приводів не любити її у Авакова достатньо. По-перше, регіонали позбавили його можливості йти мажоритарником від рідного Харкова - для цього екс-чиновнику необхідно перебувати в Україні, по-друге, почали, за його словами, "тиснути на знайомих". Що стосується українського бізнесу екс-губернатора, то він, за його визнанням, "весь знищений". Втім, це не означає, що Аваков не стане допомагати опозиції матеріально. Принаймні, сам він такої можливості не заперечує.

 

2. Денис Дзензерський

Співвласник Міжнародної науково-промислової корпорації "Веста"

Стан: $ 72 млн (сумарний з батьком статок)

Вік: 33 роки

Сфера інтересів: енергетика

Родинні зв'язки: є син

Син президента дніпропетровської корпорації "Веста" Віктор Дзензерський до появи в таборі об'єднаної опозиції встиг побувати членом політради "Єдиного центру". З посиленням "Фронту змін" він разом з батьком, нині депутатом Дніпропетровської облради від ФЗ, перейшов в табір Арсенія Яценюка. Фронтмен опозиції високо оцінив вчинок Дзензерський, не стали за прикладом інших багатих українців мігрувати в бік влади. І молодий бізнесмен отримав місце в гарантовано прохідній частині списку.

 

3. Олександр Табалов

Голова правління групи компаній "Формула смаку"

Стан: $ 42 млн

Вік: 54 роки

Сфера інтересів: харчова промисловість

Родинні зв'язки: одружений, сини Сергій і Андрій

Хлібопромисловець і один з найбагатших людей Кіровоградщини Олександр Табалов потрапив в прохідний список опозиції за квотою "Фронту змін". З 2009 року він є членом громадської ради цієї політсили, дружний з лідером "фронтовиків" Арсенієм Яценюком і його замом Миколою Мартиненком. По стопах батька піде і Табалов-молодший - голова кіровоградської обласного осередку ФЗ. 34-річний Андрій Табалов - висуванець від опозиції по 99-му мажоритарному округу.

 

4. Ігор Ліски

Керівник передвиборчої кампанії об'єднаної опозиції в Луганській області

Статус: $ 37900000

Вік: 32 роки

Сфера інтересів: видобуток вугілля, машинобудування, агропром, виробництво паперу

Родинні зв'язки: неодружений

Молодому бізнесменові зі Східної України шлях до парламенту вказала сама влада. Торік міліція Луганської області запідозрила його у змісті нелегальних шахт-копанок, після чого почалися перевірки його основного активу - гірничо-збагачувальної фабрики "Краснолуцька". І хоча 83-е місце потрапляння в парламент підприємцю не гарантує, слабка надія на отримання особистого імунітету у нього залишається.

 

5. Юрій Триндюк

Керівник штабу об'єднаної опозиції в Севастополі

Статус: $ 29200000

Вік: 43 роки

Сфера інтересів: хлібний бізнес

Родинні зв'язки: дружина Наталя, діти Дарина і Данило

Бізнесу Юрія Триндюка зараз не завадить захист: великими підприємствами хлібної галузі активно цікавляться регіонали Олександр Лещинський та Володимир Мисик. Втім, про переговори підприємців з Триндюком підтвердженої інформації поки немає, а сам кандидат заявляє, що холдинг "Хлібні інвестиції", що займає 6% українського ринку хліба, належить не йому, а членам його сім'ї. Як би там не було, депутатська недоторканність Триндюку не завадить, так само, як обмеженої в засобах опозиції - великий капітал потенційного нардепа.