Верховна Рада в четвер розгляне законопроект про скасування депутатської недоторканності.

"Почати пленарне засідання (у четвер) пропонується з розгляду законопроекту про внесення змін в Конституцію щодо недоторканності для окремих посадових осіб з урахуванням висновку Конституційного суду від 1 квітня 2010 року", - сказав голова Верховної Ради Володимир Литвин на погоджувальній раді в понеділок.

Мова йде про законопроект, поданий представниками Партії регіонів. Якщо голосування 5 липня щодо цього документу буде успішним, то у вересні "регіонали" планують ухвалити його в цілому.

"Якщо ми 5 липня проголосуємо щодо нашого законопроекту, який вже більше двох років знаходиться в роботі, то у нас є можливість восени, у вересні, остаточно поставити крапку в цьому питанні", - сказав лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Опозиція наполягає на тому, щоб недоторканність була знята не тільки з депутатів, але і з суддів і президента. Верховна Рада направила до Конституційного суду проект закону від опозиції про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів, президента і суддів.

Разом з тим, віце-спікер Микола Томенко та лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов певні, що Верховна Рада не зможе ухвалити закон про скасування депутатської недоторканності до виборів. Річ у тім, що згідно з нормами українського законодавства, після звернення до Конституційного Суду депутати не зможуть двічі голосувати за цей законопроект на одній сесії.