Фракція "БЮТ-Батьківщина" буде визначатися з приводу голосування законопроекту "регіонала" Владислава Забарського щодо зміни процедури обрання спікера. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав "бютівець" Сергій Соболєв.

"Ми подивимося. Хоча це норма, яка не відповідає Конституції. Всі способи голосування в дві третини складу парламенту та таємність процедури визначаються саме Основним законом. А це чомусь хочуть вирішити в легший спосіб", - зазначив він.

За словами депутата, парламентська більшість розуміє, що програє.

"Партія регіонів чітко зрозуміла, що їм каюк після цих парламентських виборів. У них не буде більшості. Тому треба хоча б в такий спосіб спробувати контролювати голову Верховної Ради, зокрема шляхом постійного знімання і процедур. До речі, свого часу вони це використовували, коли спікером був Арсеній Яценюк", - зауважив Соболєв.

"Бютівець" наголосив, що "регіонали" хочуть зараз започаткувати таку процедуру, інакше взагалі не зможуть ні обрати, ні зняти голову Верховної Ради.

"Нунсівець" Анатолій Матвієнко згоден із тим, що така норма є неконституційною, тому вважає, що парламент за неї не проголосує.

"Партія регіонів може все, окрім зробити людям добре. Вони вносять такі пропозиції, аби створювати прецедент та провокацію задля випробування сил. Хочуть черговий раз пошуміти. Певне, не вірять в те, що матимуть 226 голосів. У більшості парламентів рішення приймаються більшістю присутніх. Заборонене голосування "за того парня". Але ж є конституційні норми, до яких належить обрання Верховної Ради", - додав він.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/politics/_partiya-regioniv-zrozumila-scho-jij-kayuk-byutivec/443632">Gazeta.ua</a>