Депутат Київради та кандидат у народні депутати від Об'єднаної опозиції Олександр Бригінець каже, що у Києві вже купують не лише виборців, але і кандидатів у депутати.

Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua.

За словами політика, грошова винагорода за те, щоб знятися з виборів може сягати сотень тисяч доларів.

"Була цікава історія, коли моєму знайомому пропонували зняти свою кандидатуру, бо це давало можливість пройти іншому кандидату. Після того, як вони побачили повний список кандидатів, які висунулися, вони почали пропонувати цьому ж чоловікові не лише не зніматися, але й фінансово допомогти, щоб він продовжував балотуватися. Бо з'явився інший кандидат, і таким чином ці два кандидати будуть один в одного забирати голоси і пропускати вперед потрібного кандидата", - розповів Бригинець.

Політик каже, що цей випадок вразив його особисто, бо виявилось, що для багатьох політиків навіть сам факт висування слугує можливістю заробити.

"Я завжди розглядав існуючий список кандидатів з точки зору двох факторів: це технології по відтяжці голосів, які політтехнологи придумують, а друге- деякі спонтанні рішення людей, які з якоїсь причини хочуть заявити про себе, свою політичну позицію, або готуються до місцевих виборів. Деякі кандидати не планують перемагати, а просто беруть участь у цих виборах, щоб показати себе виборцям. Але я ніколи не розглядава такий варіант, що люди висуваються, щоб потім сказати, що поступаються своїм рейтингом комусь. Всі люди думають, що людина знімає свою кандидатуру, і каже — не голосуйте за мене, а голосуйте за когось. А насправді йдеться про те, що купують кандидатів, так само як людей за гречку. Ясно, що в більшості випадків це просто бізнес", - зазначив він.

За словами Бригинця, гроші пропонують саме в інтересах влади.

"Знімати свою кандидатуру, коли є політична доцільність — це одне. Але всі ці пропозиції надходять не в інтересах перемоги опозиції, а в інтересах перемоги влади. Бо саме провладні, або незалежні-провладні кандидати мають фінансові ресурси і можуть маніпулювати не лише виборцями, але й іншими кандидатами", - додав політик.

Відповідаючи на питання про те, чи пропонували йому гроші за зняття кандидатури, Бригинець сказав: "Мені ніхто ніколи нічого не пропонує, бо знають, що зі мною домовлятись безперспективно".

Інна ІВЕРШЕНЬ

Джерело: Gazeta.ua