В інтерв'ю українським ЗМІ один з лідерів Європейської народної партії і фракції ЄНП у Європарламенті Елмар Брок висловив думку, що парламентські вибори в Україні, фактично, вже можна визнавати недемократичними. Також він вважає неприпустимими, що екс-прем'єру України Юлії Тимошенко, екс-міністру МВС Юрію Луценку та іншим опозиційним політикам не дозволяють брати участь у виборах.

Нащо у МЗС України відповіли, що вважають заяви окремих європейських депутатів про недемократичність майбутніх виборів до Верховної Ради суб'єктивними судження і закликають робити висновки вже після виборів.

Прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олександр Дікусаров сказав, що оціночні судження з приводу майбутніх виборів до Верховної Ради, поширювані в ЗМІ з вуст деяких депутатів Європарламенту, - це суб'єктивні оцінки окремих європарламентарів, які не відображають офіційну позицію ЄС.

При цьому дипломат підкреслив, що МЗС уважно прислухається "до зауважень наших партнерів щодо недоліків функціонування системи правосуддя в нашій країні, на підставі аналізу яких українська сторона вживає відповідних заходів щодо досягнення конкретних практичних результатів".

Речник МЗС звернув увагу, що висновки з приводу демократичності виборів повинні робитися за їх результатами, а не за три місяці до дня голосування.

Також Дикусаров у цьому контексті зауважив, що окремі депутати Європарламенту, які увійдуть до складу спостерігачів на парламентських виборах у жовтні поточного року, "зможуть зробити свої висновки після них".