Напередодні виборів НБУ спростив ввезення готівкової валюти в Україну юридичним особам і нерезидентам.

У зв'язку з виборами прогнозується високий попит на готівкову інвалюту. За цих обставин, НБУ вніс поправки до Інструкції по переміщенню валюти та банківських металів через кордон, якими пом'якшив умови ввезення і вивезення готівкової валюти для нерезидентів і юридичних осіб.

Фізособи-нерезиденти та юрособи можуть ввозити в Україну готівкову валюту в торбі, що в еквіваленті перевищує 10 000 євро без документів, що підтверджують її зняття з рахунків банків, тільки на умовах письмового декларування на митниці.

Відповідні поправки Національний банк України (НБУ) вніс до Інструкції з переміщення валюти та банківських металів через кордон, затверджені постановою № 312 від 25 липня цього року. Зміни набудуть чинності з 31 серпня цього року.

А нерезидент може вивозити з України готівкову валюту на суму більше 10 тис. тільки у випадку, якщо він при в'їзді в країну задекларував ввезення більшої суми готівкової валюти.

Згідно правкам, юрособі при вивезенні готівкової валюти на суму понад 10 тис. євро документ з банку про її зняття з рахунку тепер також не потрібен, а достатньо буде письмово задекларувати її.

Крім того Нацбанк уточнив, що термін дії документа банку про зняття готівкової валюти з рахунку, необхідного фізособі-резиденту при декларуванні вивезення понад 10 тис. євро готівкової валюти, становить 30 днів.

А раніше було встановлено, що згідно з Інструкцією, фізична особа, юридична особа ввозять в Україну і вивозять за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро, за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків банків (фінансових установ), виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро.