Захист екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценко обіцяє знову звернутися до Європейського суду з прав людини, якщо Вищої спеціалізований суд не скасує йому вирок.

"Якщо Вищий спеціалізований суд не скасує рішення Печерського і Апеляційного судів і не звільнить Ю.Луценко, не закриє справу проти нього, буде ще одна скарга до Європейського суду з приводу порушення права на справедливий суд", - заявила представник інтересів Ю.Луценко в ЄСПЛ Валентина Теличенко на прес-конференції в середу в Києві.

Коментуючи рішення ЄСПЛ за скаргою Ю.Луценка про незаконне затримання та арешт екс-глави МВС, вона зазначила, що виконання цього рішення означає, що суд касаційної інстанції зобов'язаний буде скасувати вирок і одночасно винести постанову про звільнення Ю.Луценка з-під варти, або направити справу на повторний розгляд або закрити його через відсутність складу злочину.

Як повідомлялося, ЄСПЛ визнав арешт Ю.Луценко таким, який порушує права людини. Таке рішення було оприлюднено у вівторок в Страсбурзі в Європейському суді за результатами розгляду скарги екс-міністра.

Суд також зобов'язав Україну виплатити Ю.Луценко 15 тис. євро моральної компенсації.

Рішення ЄСПЛ остаточним не є і може бути оскаржене протягом трьох місяців.

В ЄС заявили, що рішення ЄСПЛ у справі Ю.Луценко, підтверджує стурбованість, яку ЄС неодноразово висловлював щодо верховенства права і політично мотивованих судових процесів в Україні.