Народні депутати України, представники Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець, Віктор Уколов, Олександр Абдуллін та Олена Кондратюк звернулися із запитом до Президента Віктора Януковича, прем'єр-міністру Миколі Азарову та Генеральному прокурору Віктору Пшонці, в якому висловлюють свою стурбованість щодо тиску на засоби масової інформації.

«Звертаємо Вашу увагу, що в Україні тривають випадки грубого тиску на ЗМІ. Зокрема, вже мали місце порушення кримінальних справ проти Інтернет-сайту LB.UA, телеканалу ТВі, було прийнято політично мотивоване рішення суду проти газети "Зміївській кур'єр", - йдеться у депутатському запиті.

Народні депутати нагадують, що 28 серпня до редакції харківського інтернет-видання і газети "Главное" увірвалися з обшуком невідомі особи, які не показали їм ніяких документів і наказали негайно вийти на вулицю.

"Такі дії невстановлених осіб, які без пред'явлення документів і без попереднього повідомлення вриваються в офісне приміщення редакції, проводять обшук у відсутність працівників на їх робочих місцях, ми вважаємо тиском на ЗМІ і грубим порушенням прав журналістів", - зазначають депутати.

Вони також стурбовані тим, що через незаконність обшуку виникла загроза припинення діяльності інтернет-видання і газети. Таким чином створюється черговий прецедент тиску на незалежні ЗМІ, що ставить під загрозу інтереси більшості громадян, їх право на інформацію.

"Як народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації від Об'єднаної опозиції, ми висловлюємо рішучий протест грубим втручанням у роботу ЗМІ в передвиборчий період. Вимагаємо припинити переслідування ЗМІ та журналістів, які мають право безперешкодно поширювати правдиву та об'єктивну інформацію ", - йдеться у депутатському запиті.

Запит підписали: Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Юрій Стець та члени комітету Віктор Уколов, Олександр Абдуллін та Олена Кондратюк.

Censor.net.ua