Спікер Верховної Ради (ВР) Володимир Литвин запевнив, що не підпише мовний закон ні за яких обставин. "За результатами зустрічі лідерів об'єднаної опозиції з головою Верховної Ради Володимиром Литвином останній заявив, що закон про мову, прийнятий вчора в парламенті, не буде ним підписаний ні за яких обставин", - йдеться в повідомленні прес-служби об'єднаної опозиції.

Як повідомлялося, напередодні народні депутати України прийняли в другому читанні і в цілому як закон законопроект № 9073 "Про засади державної мовної політики". Питання було поставлено на голосування за відсутності спікера Литвина, який виступає разом з опозиційними силами проти даного документа. Засідання в той момент вів віце-спікер Адам Мартинюк.

Сьогодні народний депутат від фракції НУ-НС Юрій Кармазін направив депутатське звернення на ім'я генерального прокурора Віктора Пшонки з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності Мартинюка. "Я направив відповідне звернення щодо залучення головуючого на 55-му пленарному засіданні, оскільки Мартинюк перевищив свої службові повноваження, знаходився в змові з депутатом Михайлом Чечетовим та іншими членами Партії регіонів, з порушенням регламенту поставив на голосування прийняття в цілому законопроекту № 9073", - сказав Кармазін.
Він підкреслив, що під час прийняття закону про мови були порушені кілька норм регламенту.

Кармазін у своєму зверненні написав: "На підставі наведеної зв'язку та керуючись законом про статус народного депутата, я прошу притягнути до кримінальної відповідальності Адама Мартинюка ... Про вжиті заходи та прийняті рішення прошу мені повідомити".Раніше Литвин заявив про свою відставку з посади спікера парламенту. "Я прошу внести це питання до порядку денного і завтра поставити на голосування", - заявив Литвин під час сьогоднішнього засідання парламенту.

"Розвели мене в першу чергу і за великим рахунком розвели Україна ... в таких обставинах, я прошу розглянути питання і прийняти рішення про мою відставку. Ви вже підготували проект закону про зняття спікера, ви готувалися до цього, тому прохання зараз поставити це питання до порядку денного ... а завтра прийняти рішення ", - заявив Литвин. Відразу після заяви, спікер покину зал засідань ВР.

Опозиція заявляє, що закон про мови був прийнятий з порушеннями норм Конституції і закликала українців приєднатися до масової акції протесту, яка стартувала напередодні в Києві біля Українського дому. Там же 6 народних депутатів проводять безстрокову голодовку під будівлею Українського дому.

Відзначимо, що в сесійній залі опозиційні депутати не надто активно виступали проти прийняття цього закону. У свою чергу, перед телекамерами, вони закликають людей "прийти під Український дім", щоб зробити те, чого їм не вдалося в парламенті.