Після виборів-2012 у Верховній раді може майже вдвічі збільшитися кількість жінок. Поки ж в Україні жінок-депутатів навіть менше, ніж в арабських країнах: з 450 народних обранців лише 37 - представниці прекрасної статі.

У наступному скликанні, як підрахувала газета "Сегодня", прорватися до парламенту мають шанси більше 50 дам-політиків.

Так, у відсотковому відношенні найбільше жінок можуть пройти в Раду від УДАРу - 7 (прохідна частина списку - максимум 35), причому в першій десятці їх відразу четверо. Правда, відомі в масштабах країни лише нардеп Ірина Геращенко і - трохи менше - письменниця Марія Матіос і один з лідерів Податкового майдану Оксана Продан.

Партія Регіонів до жіночого питання підійшла диференційовано: частину своїх знакових жінок залишила в списку, частину відправила на округи.

З відомих нардепів у прохідній частині залишилися Олена Бондаренко та Інна Богословська, а також нинішня соратник Володимира Литвина Катерина Ващук.

Мандати отримають також колишні депутати, які зараз працюють у президента на Банковій, - Ірина Акімова та Ганна Герман. Втім, "жіночим обличчям" ПР на цих виборах є не вони, а співачка Таїсія Повалій, яка отримала другий номер у списку. Всього ж в прохідній частині списку - 9 жінок.

"Батьківщина" поставила в прохідну частину 10 жінок, однак саме високе місце серед них має креатура Арсенія Яценюка - Лілія Гриневич (14-е), тобто в першій десятці жінок взагалі немає.

Спочатку там, звичайно, була Юлія Тимошенко, але ще до реєстрації кандидатів було зрозуміло, що в підсумковому списку її не виявиться.

У прохідній частині майже немає діючих жінок-нардепів з бютівської фракції, але є Олександра Кужель і колишній соціальний міністр Людмила Денисова.

Багато жінок там проходять по "родинними зв'язками": дружина Юрія Луценка Ірина, дочки депутатів Леся Оробець та Тетяна Донець, дружина глави телегрупи StarLightMedia Олександра Богуцького Олена Кондратюк.

Комуністична партія повністю оновила жіночу частину свого списку - жодна з нинішніх представниць її фракції в прохідну частину (30 місць) не потрапила. Нових жінок-комуністок в парламенті буде 6, але всі вони маловідомі широкому загалу. Наприклад, номером 3 у списку стала дніпропетровський лікар Ірина Спіріна.

Наталія Королевська, крім себе, до прохідної частини списку "Україна - вперед!" (15 місць) поставила тільки одну жінку (яка, щоправда, може стати наймолодшим нардепом - номер 12, Оксані Кононової, всього 26).

І зовсім провалила жіночу політику "Свобода", в якій в прохідній частині (ті ж 15 місць) жінок немає взагалі, а вище жіноче місце - 30-е.

Втім, з урахуванням мажоритарки ситуація у "Свободи" вирівнюється: явними фаворитами на округах у Львівській області є відома захисниця мови Ірина Фаріон і сестра голови облради Ірина Сех. У "Батьківщини" фавориток на округах четверо, серед них - нардепи Ксенія Ляпіна (Київ) та Уляна Мостіпан (Київська область). Не менше 10 жінок по мажоритарці йдуть від ПР, серед них - діючі нардепи Тетяна Бахтєєва, Ірина Горіна та Ірина Бережна.