Координатор виборчих програм громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська розповіла про підкуп виборців.

Використання адміністративного ресурсу є найбільш частим порушенням в ході передвиборної кампанії до Верховної Ради в серпні.

Згідно з моніторингом організації, в серпні було зафіксовано 109 інцидентів з використанням адмінресурсу у всіх регіонах і 76 - в одномандатних мажоритарних виборчих округах.

А саме, серед основних прикладів використання адмінресурсу фіксувалося незаконне участь і вплив посадових осіб на виборчий процес.

На другому місці серед найбільш частих порушень, зафіксованих "Опорою", знаходиться підкуп виборців.

Спостерігачам від "Опори" вдалося зафіксувати 103 випадки в 23 областях і 82 округах.

Підкупи були як прямі грошові, так і непрямі (агітація через благодійні фонди, будівництво дитячих майданчиків, реалізація інфраструктурних проектів під егідою того чи іншого кандидата чи партії).

На третьому місці серед порушень - перешкоджання діяльності партій та кандидатів (58 інцидентів в 20 областях і 30 округах).

Не менш поширеним явищем в "Опорі" назвали порушення порядку проведення агітації (42 випадки у 19 областях і 30 одномандатних виборчих округах).

На п'ятому місці серед порушень, виявлених спостерігачами, - силовий ресурс як метод впливу правоохоронні органів на виборчий процес (9 випадків у 8 регіонах і 7 округах).