Президент, судді та народні депутати за термін каденції парламенту нинішнього скликання не позбудуться депутатської недоторканності. Таку думку в ефірі "Першого національного" висловив перший заступник голови Верховної Ради (ВР) України Адам Мартинюк.

Він нагадав, що недоторканністю в Україні, крім народних депутатів користуються Президент України та судді, "але є одна проблема.... - коли вносилися зміни і пропозиції про зняття недоторканності, то Конституційний Суд, - а внести зміни в чинну Конституцію без висновків Конституційного суду щодо 157 і 158 статей, неможливо, - так от він однозначно висловився, що з депутатів можна зняти недоторканність. А те, що стосується суддів, звичайно, це стосується і суддів Конституційного Суду, і те що стосується Президента, - ні. Таке двозначне трактування. Тобто, якщо знімати, то знімати цю недоторканність з усіх".

Крім того, Мартинюк пояснив: "Ми на минулому пленарному тижні взяли більш ніж 300 голосами.... рішення про те, щоб направити до Конституційного Суду пропозицію зняти з усіх недоторканність... Конституційний суд до завершення 10-ї сесії нічого вже не встигне сказати, тому що ми завершимо сесію на наступному пленарному тижні. Тобто, він може сказати у вересні. У вересні у нас остання 11-а сесія 6-го скликання. Тобто, навіть якщо ми в вересні-жовтні ухвалимо попереднє рішення будь-якою кількістю голосів, навіть 450, то нам треба буде чекати ще наступної сесії, яка вже буде при наступному парламенті", - пояснив Мартинюк.

Він підкреслив також, що для змін Конституції парламент повинен ухвалити рішення спочатку 226 голосами, щоб направити його до Конституційного Суду, після того, коли прийде рішення Конституційного суду, "через сесію, на наступну, вже треба не менше 300 голосів".

Нагадаємо, 20 червня ц.р. ВР внесла до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду України для отримання висновку опозиційний законопроект № 10530 про внесення зміни до Конституції України щодо зняття недоторканності з нардепів, суддів і Президента.