Віце-спікер Верховної Ради України Микола Томенко (обраний до парламенту за списками БЮТ) заявляє, що написав заяву про відставку.

"Подальше перебування в такому президії і в такій Верховній Раді є неправильним і неможливим. Я вчора написав заяву про відставку з посади заступника голови Верховної Ради України і сподіваюся, що парламент її розгляне і задовольнить", - сказав він на брифінгу в середу.

Він також зазначив, що йому невідомо, чи збирається голова Верховної Ради України Володимир Литвин подати у відставку.
"Я не спілкувався з головою Верховної Ради. Я думаю, що він має можливість сам оголосити про своє рішення", - повідомив Томенко.
"Якщо ми хочемо захистити національні інтереси України, захистити державну мову, то перше, що потрібно зробити - не підписати закон про мови, як такий, який був прийнятий з порушенням Конституції та регламенту", - підкреслив він.
Верховна Рада України на засіданні у вівторок 248 голосами ухвалила закон "Про основи державної мовної політики", який значно розширює сферу застосування російської мови.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин в момент голосування був відсутній у залі. Вів засідання його перший заступник Адам Мартинюк.

Спікер раніше заявляв, що "мовний" законопроект через його неготовність не може бути розглянутий в ході нинішньої сесії, яка завершується 6 липня.

Парламентська опозиція заявила, що "мовний" закон 3 липня був прийнятий з великою кількістю порушень.
Зокрема, без відома М.Томенка "проголосувала" його картка.

"Вперше в історії України виникла ситуація, коли при заблокованій трибуні Верховної Ради проголосували карткою заступника голови Верховної Ради", - сказав М.Томенко.

Політик повідомив, що звернеться в правоохоронні органи з цього приводу і буде вимагати провести розслідування незаконного використання його депутатської картки.

Також в голосуванні не брав участі народний депутат України Ігор Палиця у зв'язку з його перебуванням за кордоном, повідомляє прес-служба Верховної Ради України.

Біля Українського дому в Києві відразу після голосування почалася акція протесту, яка зібрала близько 700 осіб. У вівторок увечері між протестувальниками і правоохоронцями відбулися сутички.