4 липня в апараті Верховної Ради України зареєстровано заяву Володимира Литвина про його відставку з посади голови Верховної Ради України, повідомила прес-служба парламента.

Днем раніше в апараті парламенту була зареєстрована заява Миколи Томенка про звільнення його з посади віце-спікера Верховної Ради України.

Керівництво парламенту подало у відставку у зв'зку з прийняттям закону "Про засади державної мовної політики", що значно розширює сферу застосування російської мови. Закон було ухвалено в першій редакції, без врахування понад 2 тис. поправок, внесених після ухвалення документа в першому читанні.

Спікер пояснив, що голосування щодо законопроекту "Про засади державної мовної політики" у вівторок відбувалося за його відсутності, оскільки його "викликали до президента". "Мене розвели, розвели Україну, розвели народ", - сказав В.Литвин.

"Мій товариш колишній, з яким я ділив хліб-сіль, який мене здав. Повністю", - сказав В.Литвин, вказуючи на свого першого заступника Адама Мартинюка, який "протягнув" законопроект через парламент.

За Миколу Томенка взагалі проголосовав невідомо хто, оскільки під час голосування Томенка за робочим місцем не було, але його картка знаходилась в системі голосування.