Україні налічується 33,6 тис. виборчих дільниць, а кількість особового складу у правоохоронців - тільки 60 тис. чоловік.Тому у день виборів у Верховну Раду на виборчі дільниці вирішено залучити курсантів та активістів з охорони громадського порядку.

Як зазначив начальник Управління масових і спортивних заходів Департаменту громадської безпеки МВС Олег Матвейцов, на одній ділянці в день виборів повинні бути присутніми мінімум два правоохоронця, щоб працювати позмінно і мати можливість проголосувати теж. У зв'язку з цим для забезпечення правопорядку на виборчих дільницях будуть розроблятися схеми по залученню всіх сил органів внутрішніх справ.

Також Матвейцов додав, що згідно з законом, у день голосування правоохоронець має право перебувати у приміщенні виборчої дільниці тільки на прохання голови виборчої комісії.

Для порівняння, наприклад, під час проведення фінальних матчів в Києві на Євро-2012 за громадським порядком стежили до 7 тис. працівників міліції, які працювали в цілодобовому режимі. Всього в ході Євро-2012 в Україні громадський порядок забезпечували 22 000 співробітників міліції і військовослужбовців внутрішніх військ.