Міністр освіти і науки Криму, кандидат у народні депутати від Партії регіонів Віталінf Дзоз на урочистій лінійці 1 вересня, подарувала комп'ютерний клас 1-й сімферопольській гімназії. Виявилося, що він в неробочому стані. Всі 15 комп'ютерів класу потребують заміни вінчестерів.

А на батьківських зборах представниця батьківського комітету почала пошук спеціаліста, який знається в цих китйських комп'ютерах. А батьки були здивовані, як можна було їх подарувати, не поцікавившись їх станом.

Серед батьків існує думка, що ці комп'ютери - з числа списаних китайською армією, які нещодавно були передані в Україну в якості гуманітарної допомоги.

Аналогічний казус стався в Одеській області, губернатор якої Едуард Матвійчук «подарував» школярам 885 комп'ютерів з китайської гуманітарної допомоги. При цьому Матвійчук заявив, що машини були придбані в рамках програми «Народний бюджет».

Однак на коробках з комп'ютерами, закупленими, якщо вірити чиновникам, в рамках програми «Народний бюджет», були наклейки з прапором Китайської Народної Республіки та написом «China aid» - «Допомога Китаю». Всього китайці подарували нашій країні 16 тисяч комп'ютерів. Літак з ними приземлився в Києві 21-го серпня, після чого машини розподілили по областях.

Справа в тому, що відмінність китайських комп'ютерів полягає у операційній системі. Замість поширеної MS Windows, на комп’ютерах встановлено Kylin, яка розроблена в Національному університеті військових технологій КНР спеціально для Народно-визвольної армії Китаю. Програмне забезпечення, працююче з Windows, на машинах з цією системою працювати не буде.