Екс-губернатор Харківщини і лідер харківської «Батьківщини» Арсен Аваков стверджує, що харківська влада, «руками» правоохоронних органів, продовжує знищувати його бізнес та обшукує підприємства харьківчан - членів партії.

Про це він заявив в інтерв'ю «Deutsche Welle», коментуючи відкликання ліцензії та ліквідацію харківського банку «Базис», засновником якого є Аваков.

За словами екс-губернатора, харківська влада вже впродовж двох років знищує його бізнес з тих пір, як «регіонал» Геннадій Кернес з мінімальним відривом у 0,63% переміг його на виборах міського голови.

Він запевняє, що банк «Базис» не був і не є банкрутом і, якщо НБУ проведе «політично незаангажовану» ліквідацію, то в цьому можна буде переконатися.

Насправді, підприємство було доведено до «штучного банкрутства» завдяки маніпуляціям місцевої влади та банків, які належать місцевим можновладцям або підконтрольні їм.

Він розповів,  що кілька великих підприємств різних форм власності задовго до втручання Нацбанку в діяльність «Базис» після вказівок «зверху» припинили виконувати свої кредитні зобов'язання перед банком.

Банк також втратив майже 100 мільйонів гривень, які спільно з іноземним підприємством інвестував в придбання та реконструкцію готелю в центрі Харкова. Готель рішенням суду був повернутий міській раді.

Пізніше за рішенням суду місту було повернуто і приміщення банку, яке було придбано ще в 90-х роках. Позови ініціював мер Кернес.

Аваков оцінює збитки, які вже заподіяні його банку, в 400 мільйонів гривень. І це не враховуючи втрату німецького інвестора, який, як стверджує Аваков, до застосування санкцій НБУ збирався стати новим власником "Базис".

Адвокат і депутат міськради від фракції "Батьківщина" Світлана Семко переконана, що харківським чиновникам довелося заручитися чималою підтримкою впливових осіб в Києві, щоб "провернути всі ці комбінації".

Зараз багато хто з керівників банку і підприємств Авакова відчули на собі, що таке обшуки в офісі, вдома і тривалі допити у слідчих. За словами Семко, такий "правоохоронний ресурс" застосовується і проти інших харківських бізнесменів, які підтримують або є членами опозиційних партій.

Семко вважає, що ці дії спрямовані на блокування фінансової підтримки опозиції напередодні виборів.