Ірина Федорів, журналіст, викладач, депутат селищної ради, на сторінках свого блоку розповіла, як громади селищ можуть ефективно використати передвиборчі перегони. Вона наводить приклади з досвіду округу № 95. Ще в березні освітня комісія селища Коцюбинське зібрала директорів дитсадків та шкіл, щоб отримати від них список того, що вони потребують в першу чергу.

Таким чином ще з березня, не знаючи того, який буде список кандидатів округу 95, було прийнято рішення просити кандидатів в депутати вирішувати не ті проблеми, які спадуть на думку їхнім "піарникам" чи "кріейтерам", які уявлення не мають про потреби місцевої громади, а ті, які дійсно є в селищі.

До проблем віднесли ситуацію з книжками в школі, побудову спортивного майданчика для старших дітей.

Обдзвонюючи провідних кандидатів округу, які потенційно могли б вирішити цю проблему у відповідь чули різне. Хтось казав, що він не мільйонер, хтось казав що не має грошей, але при цьому у поштові скриньки від цих кандидатів лягала недешева поліграфія, а обличчя прекрасно посміхалися з недешевих білбордів з різними обіцянками.

Але округу № 95 пощастило, тому що має рекордну кількість кандидатів – 48. Якщо відкинути пару десятків технічних, які використовуються для того, щоб розставити своїх людей у комісії, все одно залишається чимало тих, кого від імені громади чи комісії селищної ради можна про щось попросити.

Таким чином після звернення дирекцій шкіл лише Олександр Юраков відгукнувся і допоміг школі книжками, а після звернення громади – встановив в лісі спортивний майданчик, в цьому приймали активну участь мешканці округу.