Після обрання нової Ради з великою ймовірністю почнуться перестановки в уряді. Крісло прем'єра, швидше за все, залишиться за Миколою Азаровим, але деякі міністри можуть піти.

На думку політологів, у новому складі Ради провладна більшість вже не буде настільки монолітною, як в нинішньому парламенті. Напевно, вона буде складатися з представників ПР і мажоритарників-самовисуванців, але однопартійною більшість не буде.

Цілком імовірно, що президенту, який згідно нинішньої Конституції формує уряд, доведеться йти на деякі компроміси. Першими кандидатурами на виліт з уряду називають міністра економіки Петра Порошенка і главу МНС Віктора Балогу. Ці два політики зі стажем мають 99,9% шансів потрапити в парламент за мажоритарними округами (Порошенко у Вінницькій області, Балога в рідному Закарпатті) і будуть створювати там свої депутатські групи. Але не обов'язково, що на їх місце прийде хтось з опозиції або від КПУ. Наприклад, в крісло міністра економіки можуть посадити Анатолія Кінаха, а гасінням пожеж і порятунком населення від повеней знову може зайнятися Нестор Шуфрич (обидва - регіонали).

Експерти відзначають, що говорити про конкретні посади та кандидатури ще рано. Це відбудеться після того, як буде відомий новий склад Ради і які течії в ньому будуть представлені.

На думку політологів, ні Об'єднана опозиція, ні "УДАР" у формуванні нового уряду брати участь не будуть. Інакше це буде розцінено народом як союз з владою, на протистоянні з якою у них, власне, і будується нинішня передвиборна кампанія. А якщо це станиться, то не відразу після виборів.

Комуністи напевно теж будуть претендувати на міністерські пости за узгоджені дії з ПР в парламенті. Можливо, вони захочуть узяти собі Міністерство аграрної промисловості, яке зараз очолює Микола Присяжнюк. Іншими "лотами" на політичних торгах називають як міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, якому в якості формального приводу можуть пред'явити "нехороший" імідж української влади на Заході, так і міністра культури Михайла Кулиняка з його темної історією з призначенням Влади Прокаєвої в керівництво Лаврського заповідника та звинуваченнях у хабарництві за роздачу посад.

Також вакантною може виявитися посада міністра освіти Дмитра Табачника.

Прем'єр Микола Азаров може втратити своє крісло лише в разі сильної фінансово-економічної кризи, яку деякі аналітики прогнозують до кінця року або на початку 2013-го. В такому випадку опозиція на хвилі суспільного невдоволення падінням гривні і підвищенням цін, а зможе набрати 226 голосів аби висказати недовіру уряду.