Голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина", лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявляє, що опозиція починає нову всеукраїнську акцію "Україна проти Януковича".

"Ми оголошує про початок всеукраїнської акції "Україна проти Януковича". Результатом цієї акції мають стати дострокові парламентські і президентські вибори", - сказав А.Яценюк, виступаючи на мітингу на майданчику перед Українським домом у п'ятницю.

А.Яценюк наголосив, що якщо у президента України Віктора Януковича вистачить мужності, то він має піти у відставку. "Якщо ж він боїться це зробити, то ми ухвалимо новою демократичною більшістю закон про порядок імпічменту президенту", - наголосив політик.

Він також зазначив, що точкою збору цієї акції буде Український дім.

А.Яценюк також заявив, що у разі, якщо влада і, в першу чергу, президент України, Віктор Янукович, "ще раз порушать Конституцію", то учасники протестної акції перемістяться до Межигір'я (резиденція В.Януковича під Києвом).

У свою чергу, віце-спікер Микола Томенко заявив, що "Майдан під Українським домом має розростися на сотню майданів по всій Україні".

Крім того, він вважає за необхідне порушення кримінальної справи проти "організованої злочинної групи у Верховній Раді на чолі з Адамом Мартинюком".

Під час виступу М.Томенко також повідомив, що 10 липня фракція "БЮТ-Батьківщина" планує бути присутньою у Харкові на суді у справі "ЄЕСУ" щодо лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок наголосив на важливості того, що представники різних опозиційних політичних сил під час акції під Українським домом змогли продемонструвати можливість діяти спільно.

"Представники опозиційних партій не просто змогли сісти за стіл переговорів і підписати якісь документи. Ми конкретно довели собі і українському суспільству, що можемо ухвалювати важливі рішення і спільно втілювати їх у життя", - наголосив О.Тягнибок.

"Сьогодні ми домоглися того, чого могли домогтися на цьому етапі, що бандитський закон не було підписано", - сказав народний депутат України (фракція НУ-НС), лідер партії "За Україну" В'ячеслав Кириленко.

На завершення мітингу виступив народний депутат Олесь Доній (фракції НУ-НС), який подякував усім, хто прийшов висловити свою незгоду з діями парламенту.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україну", під час мітингу було ухвалено резолюція, яка складалася з однієї фрази: "Ми починаємо акцію "Україна проти Януковича".

Водночас на мітингу не пролунали слова про завершення або продовження акції під Українським домом.

Однак народний депутат Юрій Гримчак (фракція НУ-НС) підтвердив журналістам, що акція проти "мовного" закону біля Українського дому, яка почалася 3 липня одразу після голосування за цим законом, завершується.

"Акція завершується", - сказав він.

Депутат уточнив, що подана заявка на проведення мітингу діє до 20.00 п'ятниці.