Практично всі кандидати в депутати по мажоритарних округах Вінниччини мають найбільші шанси на перемогу в цьому регіоні, до того ж вони мають тут свій бізнес або займали керівні посади в різні роки.

Як вважає голова Вінницького відділення Комітету виборців України Владислава Теленя, що виграти виборчу кампанію може тільки фінансово забезпечений кандидат.

Одночасно пан Телень, який 18 років стежить за виборчими кампаніями на Вінниччині, відзначає, що нинішні вибори мають певні особливості. А саме, вони схожі на сімейний бізнес.

Ще однією особливістю є те, що партії не висунули сильних кандидатів в тих округах області, де балотуються як самовисуванці їхні родичі або "дружні" політики.

По 18-му округу балотується екс-губернатор і колишній голова обласної ради, депутат фракції Партії регіонів Верховної Ради Григорій Калетник.

За 16-му - його племінниця Оксана Калетник, яка стає членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення і не зв'язує себе з партіями.

За цим же округу йде батько міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенко, генеральний директор ЗАТ "Укрпромінвест" Олексій Порошенко.

А сам міністр балотується як самовисуванець у Вінниці, в окрузі № 12, де виявилося менше кандидатів - всього вісім. Причому їх перелік, кажуть експерти, не залишає сумнівів у тому, що у Петра Порошенка практично не буде конкурентів.

У серпні тут відкрили другу в місті і одну з найбільших в Україні кондитерську фабрику корпорації ROSHEN, а у минулому році - єдиний в Україні і найбільший в Європі фонтан.

У сусідньому, 11-му окрузі боротися за мандат буде Олександр Домбровський - колишній мер Вінниці і колишній губернатор області. Раніше він входив до партії "Наша Україна" і "Єдність".

Серед його суперників - самовисуванець, голова Спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький і депутат парламенту від фракції КПУ Валерій Бевз.

Партія регіонів висунула в цьому окрузі легендарну спортсменку-легкоатлетку, яка завоювала золото на Пекінській Олімпіаді в 2008 році, Наталю Добринську. За мандат також будуть боротися висуванці опозиційних партій - Батьківщини, УДАРу та "Україна-Вперед!".