Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів розглянути поправки до закону про мовну політику для того, щоб, при необхідності, підготувати зміни до вже прийнятого Верховною Радою закон. Про це заявив представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко.

Представник Президента зазначив, що під час зустрічі з лідерами фракцій глава держави висловив жаль, що не були розглянуті поправки до законопроекту про мовну політику, багато з яких враховують рекомендації Європейської комісії "За демократію через право" ("Венеціанська комісія").

Янукович сказав:" Я вас прошу, щоб ви розглянули ці поправки, і, можливо, навіть внесли свій законопроект для того, щоб вдосконалити зміст прийнятого закону ", - повідомив Мірошниченко.

За його словами, Президент має намір вирішити, підписувати чи ні закон про мовну політику лише після ретельного правового аналізу документа.

При цьому він підкреслив, що Янукович і голова Верховної Ради Володимир Литвин не знали про те, що відбувалося в парламенті під час голосування за закон про мовну політику.

Мірошниченко зазначив, що Президент скасував підсумкову прес-конференцію саме через події в Раді.

У свою чергу депутат Ради Олег Ляшко (позафракційний) заявив, що голосування по закону про мовну політику було спланованою акцією при згоді Президента, оскільки, за його словами, ініціатором розгляду парламентом цього документа виступив голова фракції Партії регіонів у Раді Олександр Єфремов.

Як повідомляло агентство, 3 липня Рада прийняла закон про основи державної мовної політики, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширений цю мову.

В той же день опозиційні сили почали акції протесту.

Радник Президента-керівник головного управління Адміністрації Президента з гуманітарних та суспільно-політичних питань Ганна Герман допускає ветування Януковичем закону про мовну політику.