За прогнозами політологів, наступний парламент буде дуже відрізнятися від нинішнього не лише політичним складом, а й за манерою взаємодії.

Вони вважають, що мандати в жорстокій конкуренції отримають найсильніші персони.

Цьому буде сприяти саме змішана система. Серед мажоритарників будуть превалювати публічні люди, які знайомі зі своїми виборцями. У складі Ради буде більше регіональних лідерів і лідерів громадської думки. Можливо, вони не будуть політиками, але добре розуміються в бізнесі. Саме вони створять принципово новий характер парламенту. На краще це для виборців чи ні, покаже час…

Через те, що списочних місць стало в два рази менше, тобто 225 замість 450, то комерційних ділків в новому складі Ради буде ще більше, ніж у нинішньому.

Як стверджують політологи, найважливішим важелем у виборчій кампанії будуть фінанси кандидатів. Позитивний момент вони вбачають в тому, що змагання між кандидатами-бізнесменами, боротьба за виборців, будуть виражатися у тому, хто з кандидатів щедріший, хто зможе вирішити більше проблем.

Навіть існує думка, що Рада стане більш контрасною, тому що до її складу будуть входити і російські шовіністи, і українські націоналісти.

Саме те, що, головним чином, в парламенті будуть бізнесмени, які не мають постійних політичних поглядів, а діють за ситуацією, коаліцію створити буде нелегко.

На думку політичних експертів, за списками переможе опозиція, а друге місце з невеликим відривом займе Партія регіонів і, за рахунок мажоритарників, сформує коаліцію.

Однак, незважаючи на явну загрозу формування провладної більшості, в опозиції не сумують, адже наближаються президентські вибори і парламент буде переобрано, хто би не прийшов до влади.

Тобто нова Рада буде яскравою, але проіснує недовгий час.