Як вважають експерти, у Київській області вже відпрацьовуються технології «чорного PR» для майбутніх парламентських виборів.

За словами одного з керівників виборчих штабів, чинна влада на майбутніх парламентських виборах має намір приділяти особливу увагу Київської області, яка може стати епіцентром майбутніх фальсифікацій.

За даними, в комунальних ЗМІ в Броварах вже близько шести місяців йде реклама Сергія Федоренка, радника прем'єр-міністра Миколи Азарова, який планує балотуватися в 97 мажоритарному окрузі в Броварах. Саме там «обкатуються пілотні проекти» щодо усунення конкурентів у мажоритарних округах, які потім будуть застосовуватися по всій Київській області. Щось подібне спостерігалось на місцевих виборах в 2010 році в Київській області. В ній був створений клон місцевої організації ВО Батьківщина, в результаті чого це об'єднання не брало участь у виборах, а на позачергових місцевих виборах в Обухові і Вишневому кандидати відмовилися від участі у виборах в результаті залякування.

За заявою голови громадської організації Громадянський захист Київщини Павла Різаненко, який має намір балотуватися по 97-му округу від УДАРу, проти нього були застосовані технології чорного PR. У Броварах нібито з'явилися плакати, на яких він представлений в якості кримінального авторитета. А минулого тижня був поширений фальшивий номер газети Громадянський захист Київщини, де повідомлялося про його затримання як наркобарона з п'ятьма кілограмами героїну. Прихильники Віталія Кличка стверджують, що в Броварах з'явився і паралельний штаб партії УДАР, працівники якого запрошували жителів записатися в його ряди.

А правоохоронні органи відмовляються реагувати на повідомлення про такі інциденти, радячи звертатися в суд.