Івано-Франківська облрада підтверджує нечинність "мовного" закону на території регіону, відхиливши протест в. о. прокурора області Володимира Гаврюшенко на пункт 1 рішення облради від 23 серпня 2012 року "Про дотримання вимог Конституції щодо функціонування державної української мови в Івано-Франківській області".

У цьому протесту прокурор вимагав скасувати пункт 1 рішення облради, в якому сказано, що закон "Про засади державної мовної політики" не підлягає виконанню на території Івано-Франківської області. На думку прокурора, приймаючи це рішення, облрада вийшла за межі своїх повноважень, передбачених ст.43 закону "Про місцеве самоврядування в Україні", а також порушила вимоги ст. 19 Конституції, яка зобов'язує органи місцевого самоврядування діяти в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією і законами.

Пояснюючи відхилення протесту керуючий справами виконавчого апарату облради Василь Скріпничук сказав, що оскільки "мовний" закон" був прийнятий з грубим порушенням Конституції та ряду законів, а також прямо суперечить рішенням Конституційного Суду, таким чином, він протирічить основному закону і не може бути виконаним.