До парламентських виборів залишилося трохи більше чотирьох місяців. Політсили практично визначилися з кандидатами, які будуть йти в парламент від міських мажоритарних округів. В області ж ситуація поки неясна, хоча деякі провладні кандидати вже відкрито заявили про свій намір брати участь у виборах. А в об'єднаній опозиції конкретні прізвища поки не називають, посилаючись на те, що вони можуть не пройти процедуру узгодження під час партконференції.

 

ЦВК поділила Харківщину на 14 виборчих округів, половина з яких знаходиться в області. За словами політологів, в кожному з округів партія влади має сильного кандидата, «перебити» якого опозиціонерам буде вкрай складно. Більш того, в деяких районах на мандат претендують кілька прохідних мажоритарників. Приміром, від округу № 175, який об'єднує Люботин, Дергачівський і частина Харківського району, балотуватися до ВР можуть відразу два регіонала: ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Олександр Бандурка та екс-голова Дергачівської РДА Володимир Кацуба. На користь першого говорить те, що він чотири рази вигравав тут вибори, другий же півтора тижні тому пішов з поста. Кого з них затвердять на партконференції, поки не відомо.

 

В окрузі № 177 навряд чи хтось зможе скласти конкуренцію нардепу трьох останніх скликань Василю Потапову. Деякі ЗМІ сватають туди ж депутата облради від «Фронту змін» Андрія Ісіченко, однак політологи вважають, що його шанси дуже невеликі. А от з округом № 178 поки що нічого не зрозуміло. Ходили чутки, що в Раду звідси буде висуватися депутат облради і молодший брат губернатора Дмитро Добкін, не дарма ж він вітав жителем району з Великоднем.

Однак політологи запевняють: кандидатуру Добкіна-молодшого може не затвердити київська партійна верхівка. Губернатор призначається президентом. При цьому робити брата губернатора самостійною політичною фігурою з точки зору стратегії неправильно. Можливо, цей округ віддадуть комусь із більш досвідчених регіоналів, щоб шанси на перемогу були однозначними.

А от свої домагання на 179-й округ поки що не озвучив жоден з кандидатів від влади. Зате вже зараз можна говорити про те, що на цей округ зробить ставку президент АТ «УПЕК» Анатолій Гіршфельд. Але ось яку політичну силу він буде представляти - поки загадка навіть для експертів.

Поки що невідомо хто буде хазяйнувати в окрузі з центром в Золочеві. Ходять чутки, що свою кандидатуру запропонує колишній головний санлікар України Олександр Біловол. Відкрито про намір йти на вибори заявив і глава Зміївського району Євген Мураєв.

А ось в стані «Об'єднаної опозиції» до виборів готуються не поспішаючи. Вони планують зробити ставку на знакових кандидатів, яких буде обрано в залежності від того, кого виставить на цій ділянці партія влади.

В опозиції запевняють, що керувати виборчою компанією буде Арсен Аваков, на якого оголошений в міжнародний розшук та відомо що він знаходиться в Італії, і саме звідти буде вести кампанію.