Представники Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), експерти якої дослідили готовність України до виборів, заявляють, що Україні буде не просто провести прозорі та чесні вибори.

Автори доповіді, цитати з якої наводить «Українська правда» з посиланням на «Голос Америки», зазначили, що волевиявлення українців проходитиме в атмосфері недовіри політичних сил одна до одної та виборчої адміністрації, та зневіри українців у можливості реально вплинути на ситуацію в країні.

Окрім того, існують проблеми з легітимністю виборчих комісій. Так, за словами заступника директора Департаменту Європи та Азії IFES Ґевіна Вайса, процес формування складу виборчих комісій примушує спостерігачів з подвійною увагою стежити за їх роботою.

"До складу виборчих комісій увійшли представники непопулярних партій. Тепер вони склали з себе повноваження і поступились місцем представникам інших партій. Виникає питання: а навіщо певні партії, прагнули отримати більшість у складі комісій? Тож, якщо у день виборів будуть задокументовані свідчення порушень з боку виборчих комісій, їх втручання у волевиявлення виборців – це дасть підстави міжнародній спільноті для недовіри до результатів виборів", - сказав він.

Водночас експерт зауважив, що оснащення дільниць відеокамерами не спростить виявлення порушень в ході виборів.

"Не до кінця зрозуміло, як можна буде використовувати відеозаписи, зроблені встановленими на виборчих дільницях камерами, для оскарження у суді. Якщо я не помиляюсь, на оскарження результатів виборів відводиться два дні. Цього часу недостатньо навіть для того, щоб отримати копію відеозапису з однієї із понад сотні дільниць в окрузі", - сказав він.